EB-5 Yatırımcı Göçmenlik Programı
Bölgesel Yatırım Merkezleri (Regional Centers) tarafından geliştirilen yatırım programları kapsamında, yerel ve genel ekonominin canlandırılması, işsizliğin önlenmesi gibi ekonomik amaçlarla, program kapsamında belirtilen projelere yabancı yatırımcıların teşvik edilmesi amaçlanmaktadır. A.B.D hükümetince de desteklenen programın ekonomik durgunluğa çare olacağı düşünülmektedir.
Bu program dahilinde yabancı sermayeyi getiren kişilere ve ailelerine ABD’de daimi ikamet ve çalışma hakkı (green card statüsü) ve sonrasında vatandaşlık hakkı verilmektedir.
BÖLGESEL MERKEZ PROGRAMI (PİLOT PROGRAM)
1990 yılında Kongre’nin izniyle çıkarılan ve ilk kez 1992’de pilot uygulaması yapılan göçmen yatırımcı programıyla vize alabilmek için yerine getirilmesi beklenen koşullar:
Yapılacak yatırım en az 10 Amerikan vatandaşına veya Yeşil Kart sahibine tam-günlük iş yaratmak veya mevcut 10 işin devamlılığını korumak zorunda.
Bunun için de yatırımcıya iki yıllık süre veriliyor. Yani, göçmen yatırımcının, yatırımı yapar yapmaz en az 10 Amerikalıyı işe alması beklenmiyor. Bunu iki yıl içinde sağlaması isteniyor.
Hatta bazı haklı gerekçelere dayandırılırsa, bu süre uzatılabiliyor da. Tam-gün istihdam haftada 40 saatlik iş olarak tanımlanıyor.
Eğer yatırım, vize programı kapsamındaki “özel bölgesel merkezlerde” yapılmışsa bu durumda yatırımcının 10 kişiyi doğrudan işe alması koşulu aranmıyor, bunun yerine, yapılan yatırım aracılığıyla ‘dolaylı biçimde’ özel bölgesel merkezde iş yaratılması/mevcut bir işin korunması koşulu yeterli olabiliyor.
Yatırımcı, kendisini, eşini ve çocuklarını istihdam ederek “en az 10 iş sahası açma” koşulunu yerine getirmiş sayılmıyor.
Program çerçevesinde, hemen hemen her eyalette ve başkent Washington’da olmak üzere 200’den fazla özel bölgesel merkez var.
Bu merkezlerin örtüşen faaliyet alanları olduğu gibi farklılaştıkları faaliyet dalları da bulunuyor.